Potrzebujesz barszczu czerwonego z butelki? Sprawdź https://tinyurl.com/yg3vmq62.
Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to zupa typowo świąteczna, którą podajemy z reguły w trakcie Wigilii bądź dużych rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domostwach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, ale również jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony – potrawa wszechstronna
Zdawałoby się, iż barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który sam w sobie nie jest bardzo pożywną potrawą. Jednakże właśnie jego lekko słodki, a jednocześnie kwaskowaty aromat powoduje, iż idealnie stapia się on z odmiennymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – niektórzy wrzucają weń pierogi z mięsem, kapustą czy też grzybami, pozostali przedkładają jajo na twardo, ziemniaki i kiełbasę. Barszcz czerwony to znakomita strawa obiadowa, lecz też apetyczna przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubeczek tej zupy bardzo dobrze pasuje do drożdżówki z kapuścianym farszem lub chrupkiego pasztecika z pieczarkami.
Trzeba zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą niskokaloryczną, jeśli nie został zabielony śmietaną. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bo zawiera mangan, witaminy z grupy B i witaminę C, kwas foliowy, jak również dużo żelaza, toteż rekomenduje się je osobom cierpiącym na anemię. Tymczasem z uwagi na to, iż bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie na co dzień zjada się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy na bazie zakwasu z kiszonych buraków!
Nie ma kanonicznej receptury na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i w inny sposób przyprawia tę zupę. Jedni dodają do niego łyżeczkę cukru, by zaakcentować naturalną słodkość buraka, pozostali kochają pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, gdy przygotuje się go na zakwasie. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej istotnych składników odżywczych. Taki zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przygotować samemu, ale okres fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak ni stąd ni zowąd najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie albo przez internet.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]