Chcesz kupić sól himalajską? Koniecznie odwiedź ten adres.
Związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Dlaczego warto wykorzystywać je w gastronomii?
Cechy soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 gramów na dobę) są potrzebne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów mających blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele wartościowych pierwiastków i minerałów, m.in. wapń, selen czy magnez, a przy tym nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska bardzo dobrze podbija smak potraw i jest sprzedawana zarówno w postaci pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, żelaza i potasu
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera 97% chlorku sodu i stanowi świetny do domowych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, potasu czy żelaza, a więc składników potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dlatego nie zatraca swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest szeroko stosowana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]