Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Jeśli potrzebujesz soku z kapusty, powinieneś odwiedzić ten adres.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają też inne, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć także napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezbędne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Jakie składniki ma w sobie sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Głównym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kwaszonek to też świetne źródło witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Czemu warto pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Dodatkowo liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka lub refluks. Wzmacniają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w czasie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]