Jeśli szukasz żuru śląskiego, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/yjycbsmd.
Obecnie z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje konieczność szybkiego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś oferowanych zwykle jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samemu przygotowujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałą pozycją w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, a także są powszechnie serwowane podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jeden obowiązujący przepis na żurek i barszcz biały?
Kiedy spyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób wręcz nie rozróżnia, że to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, zaś barszcz biały – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, chociaż powinno się wyraźnie zaznaczyć, że nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla doświadczenie kucharza oraz jego subiektywne upodobania. Co jednakże da się wskazać to fakt, że w barszczu białym na ogół znajduje się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kwaszonych. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy warianty:
– gęsty, kwaśny żur sporządzany z reguły z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Baza na barszcz biały i żurek? Kupić czy przygotować na własną rękę?
Przygotowanie zakwasu na wymienione wyżej zupy nie jest trudne, choć nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W sieci opublikowano wiele przepisów na zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednak samodzielnie przygotowany zakwas trzeba zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli chęć np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których przyrządzimy przepyszny biały barszcz i żurek staropolski albo śląski.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]