Choć jesteśmy przyzwyczajeni do tradycyjnych kombinacji aromatów, nie oznacza to, że zestawianie ze sobą dań, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują, nie może dać zaskakujących i, co ważne, pysznych wyników. Dowiadujemy się o tym coraz częściej. Silne oddziaływanie na nasz zmysł smaku miało zapewne otworzenie się na obce tradycje kulinarne, jak również możliwość kupna nieznanych przedtem w Polsce produktów. Dzięki temu chociażby połączenie mięsa z egzotycznych owocami raczej już nie dziwi. Osoby, które posmakowały takich niecodziennych fuzjach smakowych chętnie zaczynają własne próby i samodzielnie szukają jeszcze bardziej niezwykłych zestawień. Aby te jednak przyniosły oczekiwane skutki, powinno się przedtem zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę.
Food pairing – poznaj nowe smaki
Jeżeli pragniemy, aby nasze kulinarne eksploracje rzeczywiście okazały się powodem ekscytacji i pozwalały ujawnić nowe smakowe przyjemności, warto postępować zgodnie z normami przyjętymi w współczesnej sztuce kulinarnej. Te, oczywiście, są wyłącznie instrukcjami, o których nie można zapominać, żeby smaki mieszają się w zgodną, aczkolwiek nietuzinkową całość. Dobrze uczynimy, jeśli przyswoimy sobie food pairing. Tak nazywa się się umiejętność łączenia ze sobą smaków, które ogólnie uważane są za zupełnie do siebie niepasujące. Wszystkie wytyczne food pairingu są tymczasem dokładnie przemyślane, a u ich podstaw leży głęboka wiedza z obszaru biochemii, dotyczącą głównie zawartości konkretnych składników w wykorzystywanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o jedzeniu, lecz również o napojach (w tym tych zawierających alkohol).
Food pairing szkolenie tylko z wykwalifikowanym szefem kuchni
Food pairing wymaga dużej wyobraźni i instynktu, aczkolwiek to nie one będą najistotniejsze. W większym stopniu liczy się teoretyczna wiedza z obszaru zawartości różnych substancji w ingredientach potraw oraz tego, jak łączą się one z innymi związkami. W związku z tym rozsądnym pomysłem będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez doświadczonego szefa kuchni – przede wszystkim dlatego, że przekazanie koniecznej wiedzy trwa z reguły kilkanaście godzin.
Lokalizacja firmy:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków
Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail:
[email protected]